Ian Fleming (1908–1964) on nykyään jokseenkin tuntematon ihminen ainakin yksityishenkilönä, mutta hänen jälkeensä jättämä kirjallinen perintö elää ja hengittää edelleen. Kaikkihan tuntevat Bondin, James Bondin, tuon todelliselta ornitologilta nimensä perineen salaisen agentin, joka on tähän päivään mennessä seikkaillut niin kirjojen sivuilla, televisiossa, sarjakuvissa, videopeleissä kuin tietenkin klassikkoelokuvissa. Bond-elokuvasarjassa on tähän päivään mennessä ilmestynyt 22 elokuvaa, vaikka itsensä Ian Flemingin kirjoittamia Bond-kirjojakaan ei ole olemassa kuin 14 kappaletta.

Tämä ei tietenkään tarkoita, etteikö Bondin maailmasta kiinnostuneelle riittäisi luettavaa enemmänkin, sillä alkuperäisen kirjailijan käsistä lähti vielä kahdeksan lyhyttä tarinaa. Tämän lisäksi niin kutsuttujen vieraskynien tuloksena on syntynyt miltei kolmekymmentä uutta James Bond -kirjaa ja erillinen, nuoren James Bondin elämästä kertova nuortenkirjasarja, jolla on myös omat uskolliset faninsa.

Kun kalman pitkä käsi viimein kellisti koko ikänsä ketjussa tupakoineen ja viinaan menevän Flemingin, liian varhaisessa 65 vuoden iässä, jäi hänen kustantajalleen vielä kaksi toistaiseksi julkaisematonta käsikirjoitusta viimeisteltäväksi lukijakunnalle, joka pettyneenä pelkäsi suosikkivakoojansa juoksun loppuneen yhdessä kirjailijan kanssa. Kirjat olivat The Man with the Golden Gun -kirjan, joka käännettiin kotimaan markkinoille nimellä 007 ja kultainen ase sekä novellikokoelma Octopussy and The Living Daylights. Näiden kirjojen jälkeen Glidrose Productions -kustantamo alkoi etsiä uutta kirjailijaa, joka voisi täyttää Flemingin saappaat ja tuottaa seikkailunnälkäiselle lukijakunnalle uuden Bond-romaanin.

James Leasorin kieltäydyttyä kunniasta, mutta Kingsley Amis otti tehtävän vastaan Robert Markham -pseudonyymin alla ja kirjoitti vuonna 1968 julkaistun Colonel Sun -teoksen. Kirja sai enimmäkseen positiivisen vastaanoton niin kriitikoilta kuin lukijoiltakin, mikä rohkaisu kustantamoa jatkamaan samalla linjalla.

James Bondin fiktiivinen elämänkerta ja jatkoromaanit 1977–1979

1970-luvulle tultaessa James Bondista oli tullut jo yksi länsimaisen kulttuurin tunnetuimmista hahmoista yhdessä joulupukin ja Mikki Hiiren kanssa. Vuonna 1962 alkanutta elokuvasarjaakin oli jatkettu yhteensä kuudella elokuvalla eikä ihmisten kiinnostus tätä karismaattista vakoojaa kohtaan ottanut laantuakseen. Niinpä Glidrose Productions -kustantamo antoi John Pearsonin tehtäväksi kirjoittaa James Bondin virallisen elämäkerran. Tämän teoksen tausta-ajatuksena on Ian Flemingin vihjailut siitä, että James Bond perustui tosielämän vakoojan elämään ja tekoihin.

Vuonna 1973 julkaistun elämäkerran jälkeen seuraava virallista James Bond -romaania saatiinkin odottaa kohtalaisen pitkään. Monet kaikkein puhdasoppineimmista Bond-faneista eivät pidä vuonna 1977 julkaistua James Bond, The Spy Who Loved Me- ja vuonna 1979 julkaistua James Bond and Moonraker -teoksia oikeina Bond-kirjoina, sillä ne olivat enemmänkin filmisovituksen novellisaatioita. Todelliset Bond-seikkailut jatkuivat kirjamuodossa vasta 1980-luvulla.

James Bond vuodesta 1981 tähän päivään

James Bond -kirjasarjan voidaan hyvällä syyllä saaneen todellisen jatkonsa vasta vuonna 1981 julkaistusta Licence Renewed -romaanista, jonka kirjoittajaksi Glidrose Productions -kustantamo sai houkuteltua John Gardnerin, joka asetti tavoitteekseen 1960-luvun agentin päivittämisen 1980-luvun henkiseen maailmaan. Vuosien 1981 ja 1996 välillä Gardner kirjoittikin yhteensä 16 Bond-romaania. Huolimatta kuluneista vuosista Bond oli kuitenkin sama, virkeä ja eläväinen itsensä. Kun Gardner eläköityi Bond-kirjailijan roolista huonon terveytensä vuoksi, puikkoihin astui Raymond Benson, joka oli ensimmäinen amerikkalainen kirjailija, joka antanut panoksensa tämän perin juurin brittiläisen ikonin fiktiivisiin seikkailuihin.

Vuosien 1996 ja 2002 välillä yhteensä 12 Bond-romaania ja -lyhytarinaa kirjoittanut Benson oli monien kriitikoiden mielestä lähempänä Ian Flemingin tyyliä. Bensonin luovuttua Bond-valtikasta, kirjoja on julkaistu viisi, yhteensä neljältä kirjailijalta, joista kaksi viimeisintä ovat lähtöisin Anthony Horowitzin kynästä.

Young Bond – nuoren James Bondin seikkailut

Young Bond on vuonna 2005 ensimmäisen osansa saanut nuortenkirjasarja, joka kertoo nuoren James Bondin elämästä 1930-luvulla, kun tämä oli vasta koululainen Etonissa. Sarjan kuuden ensimmäisen osan kirjoittajana toimi myös komedianäyttelijänä tunnettu Charlie Higson. Higsonin Young Bond -teokset julkaistiin vuosien 2005 ja 2009 välillä, minkä jälkeen puikkoihin hyppäsi Steve Cole, joka on tähän päivään mennessä tuottanut yhteensä neljä Young Bond -romaania.

Heti ensihetkistään asti Young Bond -sarja osoittautui erittäin suosituksia ja sen tarinaa ja maailmaa on laajennettu niin ikään videopelien, sarjakuvien ja jopa matkaoppaiden maailmaan. Young Bond -sarjan teokset ovat temaattisesti hyvin lähellä Ian Flemingin alkuperäisiä Bond-teoksia, joten ne pitävät sisällään erittäin vauhdikkaita ja vaarallisia tilanteita ja ne kuvaavat mainiosti, miten englantilaisesta koulupojasta kasvaa kaikkien tuntema salainen agentti.

James Bond – täältä ikuisuuteen

Vaikka Ian Fleming ehtikin nähdä luomansa hahmon suosion kasvun, tuskin hänkään olisi edes villeimmissä unelmissaan osannut arvata, millaisen kulttuuriteollisuuden ikonin hän tuli luodessaan ryhtyessään kirjoittamaan ensimmäistä, vuonna 1953 julkaistua Casino Royale -kirjaansa. James Bond onkin ilmiö, jota ei voi suunnitella, se vain tapahtuu oikeissa olosuhteissa, jos on ylipäätänsä tapahtuakseen. Kyseessä ei ollut ainoa Flemingin aikalaisten tuottama agenttiseikkailujen sarja, mutta siitäkin huolimatta se on osoittautunut kaikkein menestyksekkäimmäksi ja pitkäikäisimmäksi.

Myös viimeisimmät Bond-romaanit ovat olleet arvostelumenestyksiä ja lukijatkin ovat ottaneet ne hyvin vastaan, joten on hyvin todennäköistä, että vauhdikkaista vakoojaseikkailuista pitävät kirjallisuuden ystävät saavat viettää vielä monia kutkuttavan jännittäviä lukuhetkiä tämän modernin kirjallisuuden merkkihahmon kanssa. Monen asian maailmassa pitää muuttua ennen kuin tulemme näkemään James Bondin viimeiset päivät.

 

 Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *