Tervetuloa sivustollamme sinä lukutoukka! Tiesit varmaan, että Suomessa on painettu kirjoja 1640-luvulta lähtien, toki kirjallisuutta on ollut ennen sitäkin suullisen perinteen muodossa. Suomen kielestä tuli kirjallisuuden valtakieli vasta 1800-luvun loppupuolella, aikaisemmin käytettyjä kieliä olivat ruotsi ja latina.

Suomen kirjakielen isänä tunnetun Mikael Agricolan Abckiria ilmestyi vuonna 1543. Mikael Agricola myös käänsi Uuden testamentin suomen kielelle. Vuonna 1831 perustettiin Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, jonka alkuaikojen hankkeita olivat suullisen kansanrunouden keruu ja julkaiseminen. Seuran tuella Elias Lönnrot teki matkansa Karjalaan ja Itä-Suomeen. Näiden matkojen tuloksiin perustuvat kansalliseepoksemme Kalevala (1835, 1849) sekä Kanteletar (1940), jotka ilmestyivät Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran julkaisemina.

Nykyisin Suomessa julkaistaan runsaasti kirjoja väkilukuun suhteutettuna. Painettujen kirjojen rinnalle ovat viime vuosina tulleet sähkökirjat eli e-kirjat sekä äänikirjat. Tunnetuin kirjallisuuteen liittyvistä lukuisista palkinnoista lienee Finlandia-palkinto, joka on jaettu vuodesta 1985 alkaen.

Varhaiset realistit

Aleksis Kivi oli ensimmäisiä suomalaisia ammattikirjailijoita. Hän kirjoitti aluksi ruotsiksi mutta vaihtoi myöhemmin kirjoituskieleksi suomen. Aleksis Kivi kirjoitti tiettävästi ainakin kaksikymmentä teosta, joista 17 on säilynyt.

Viisinäytöksinen näytelmä Nummisuutarit ilmestyi alun perin kirjailijan itsensä kustantamana vuonna 1864. Nummisuutarit on kertomus Eskon naimaretkestä ja sen surkuhupaisista käänteistä. Siitä on peräisin monia perustyypeiksi muovautuneita henkilöhahmoja ja se on arvioitu parhaaksi suomalaiseksi komediaksi. Aleksis Kiven romaania Seitsemän veljestä pidetään yhtenä suomalaisen kirjallisuuden merkkiteoksista. Jukolan veljeksistä kertova teos ilmestyi vuonna 1870 Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran julkaisemana. Se oli ensimmäisiä suomenkielisiä romaaneja. Toisin kuin muut tuon ajan kirjat, Seitsemän veljestä oli realistinen kansankuvaus, eikä näin ollen keskittynyt kuvaamaan idyllisesti ja ylevästi kotimaata ja sen kansaa ja siksi sen saamat arvostelut eivät olleet mairittelevia. Teoksesta on myös tehty useita näyttämösovituksia ja elokuvia.

Minna Canth tunnetaan suomalaisen realismin uranuurtajina ja myös Juhani Ahon tuotanto ilmensi jo alussa realismia. Minna Canth oli yhteiskunnallinen vaikuttaja, joka mm. kiinnitti huomiota tyttöjen ja naisten asemaan. Työmiehen vaimo (1885) on Minna Canthin tunnetuimpia teoksia. Siinä kirjailija esittää kritiikkiä paitsi naisen asemaan avioliitossa myös naisen ja miehen moraaliseen puhtauteen liittyvään kaksinaismoraaliin. Työmiehen vaimossa kuvataan ensimmäisen kerran kaupunkityöläisten elämää. Minna Canthin tuotantoon kuuluu kymmenen näytelmää, seitsemän novellia ja lehtiartikkeleita, puheita sekä kertomuksia.

Juhani Ahon pääteos Rautatie (1884) oli myös hänen esikoisteoksensa. Rautatiessä Aho käsittelee uuden ja vanhan suhdetta ja ristiriitaa. Myöhäisemmän tuotannon huipputeos oli Juha (1911), jossa pääteemaksi nousee kolmiodraama. Juhan on tulkittu heijastelleen kirjailijan omaa elämää. Myös Juhani Ahon lyhyet kertomukset eli lastut olivat hyvin suosittuja, niistä tunnetuin lienee Siihen aikaan, kun isä lampun osti.

Runoutta

Suomen kansallisrunoilijan Johan Ludvig Runebergin Vänrikki Stoolin tarinat ilmestyivät kahdessa osassa vuosina 1848 ja 1890 ruotsinkielisenä. Se on laaja runoteos, joka kuvaa Suomen sotaa isänmaallisuutta ylistäen. Ensimmäisen kokoelman Maamme-runosta tuli sittemmin kansallislaulumme ja Porilaisten marssin sanat ovat peräisin toisesta osasta.

Zachris Topelius tunnetaan luontoa kuvaavista runoistaan, kuten esimerkiksi Kesäpäivä Kangasalla. Myös useat tunnetut virret ovat hänen kynästään ja lisäksi hänet tunnettiin “satusetänä”, sillä hän kirjoitti suosittuja lastensatuja. Topeliuksen romaaneista tunnetuin on Välskärin kertomuksia, joka ilmestyi alun perin vuonna 1851 jatkokertomuksena Helsingfors Tidningar -lehdessä.

Eino Leinon vuonna 1903 ilmestynyttä Helkavirsiä-kokoelmaa pidetään yhtenä suomalaisen runouden merkkiteoksista. Helkavirsissä Leino yhdistelee kalevalaiseen runomittaan moderneja aihepiirejä, esimerkiksi ihmisen suhdetta tuntemattomaan ja kuolemaan. Eino Leinon laajaan tuotantoon kuuluu runojen lisäksi romaaneja, pakinoita, suomennoksia, näytelmiä ja esseitä.

1900-luvun menestysteoksia

Frans Emil Sillanpää on yksi Suomen itsenäisyyden alkuajan merkittävistä kirjailijoista. Hän on ainoana suomalaisena kirjailijana saanut Nobelin kirjallisuuden palkinnon. Palkinto myönnettiin hänelle vuonna 1939 ja perusteluissa mainittiin mm. “syvällinen ymmärtämys maalaisväestöä kohtaan” ja “ihastuttava taiteellinen tapa, jolla kirjailija kuvasi maalaisväestön elämäntapaa ja heidän luontosuhdettaan”. Nuorena nukkunut ilmestyi vuonna 1931 ja se on kirjailijan yksi menestyksekkäimmistä teoksista, jossa kuvataan hienosti kesää ja maalaiselämää.

Mika Waltaria voinee kuvata bestseller-kirjailijaksi, sillä hänen menestysteoksensa Sinuhe Egyptiläinen (1945) oli kansainvälisestikin suosittu, se käännettiin 40 kielelle. Romaanin tapahtumat sijoittuvat muinaiseen Egyptiin ja siinä kuvataan ihanteiden ja todellisuuden välistä taistelua.

Sotaa käsittelevistä romaaneista tunnetuimpia lienee Väinö Linnan Tuntematon sotilas (1954). Aikanaan ristiriitaisen vastaanoton saaneen romaanin monista henkilöhahmoista on sittemmin tullut arkkityyppejä. Romaanin esikuvana on ollut kirjailijan oma sodanaikainen yksikkö.

Muumeja, huumoria ja Puhdistus

Tove Jansson tunnetaan muumeista. Ensimmäinen muumikirja Muumit ja suuri tuhotulva ilmestyi ruotsinkielisenä vuonna 1945. Ensimmäinen suomennettu muumikirja oli nimeltään Kuinkas sitten kävikään? Kirja Mymmelistä, Muumipeikosta ja Pikku Myystä. Tämä teos ilmestyi vuonna 1952. Suvaitsevaisten ja boheemien muumien kautta kirjailija on käsitellyt vaikeita aiheita, kuten kuolemaa, yksinäisyyttä ja riittämättömyyttä.

Arto Paasilinnan tunnetuin romaani on vuonna 1975 ilmestynyt Jäniksen vuosi. Kirja käsittelee huumorin keinoin vakavia ja yhä ajankohtaisia teemoja, kuten jatkuva kiire, turhautuminen, ikäkausikriisi ja paluu luontoon. Jäniksen vuosi on käännetty 26 kielelle.

Vuonna 2008 ilmestynyt Puhdistus on Sofi Oksasen näytelmä ja romaani. Puhdistus kuvaa Viron historiaa 1930-luvulta 1990-luvulle yhden suvun naisten kokemusten kautta. Sen aiheina ja teemoina ovat mm. kielletty rakkaus, naisen asema, petos ja vallankäyttö. Puhdistus on palkittu useilla kirjallisuuspalkinnoilla.

Tässä vain muutama Suomen kirjallisuuden helmistä, sivustoamme seuraamalla löydät paljon muita kirjoituksia kotimaamme kirjallisuudesta!Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *