Suomessa myydään kirjoja vuosittain yhteensä noin 250 000 kappaletta. Tilastointia ylläpitää Suomen Kustannusyhdistys, joka julkaisee tietoja kirjojen myynnistä paitsi vuositasolla, myös tiuhempaan tahtiin. Valtaosa Suomessa myydyistä kirjoista on oppikirjoja. Seuraavaksi eniten myydään tietokirjoja, joita ostettiin viime vuonna kaikkiaan noin 82 000 kappaletta. Tietokirjojen myynti on ollut hienoisessa laskussa viime vuodet.

Laskusuhdannetta on tosin tasoittanut sähköisten kirjojen myynnin voimakas kasvu, joka näkyy erityisesti tietokirjoissa. Esimerkiksi viime vuonna elektronisia tietokirjoja myytiin yli 20 000 kappaletta, joka on noin 34 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Viime vuoden myydyin kotimainen tietokirja on Aki Linnanahteen jääkiekkoilija Jere Karalahdesta tekemä kirja nimeltä Jere, joka myi huimat yli 33 000 kappaletta. Seuraavaksi myydyin kotimainen tietokirja oli Riitta Kylänpään Pentti Linkolan elämästä kertova teos.

Elämäkerrat kiinnostavat

Kun tarkastelee Suomen myydyimpien tietokirjojen listausta muutaman viimeisen vuoden ajalta, huomaa, että suomalaiset ovat erityisesti elämäkertakansaa. Viime vuoden myydyimmät kotimaiset tietokirjat olivat molemmat elämäkertoja, ja mahtuipa vuoden 2017 listoille myös muun muassa jalkapalloilija Jari Litmasen, poliitikko Alexander Stubbin sekä muusikko Hectorin kirjat. Elämäkerrat ovatkin tietokirjoista mielenkiintoisimpia, sillä niissä usein sukelletaan pintaa syvemmälle kiinnostavien henkilöiden elämään – aina lapsuudesta alkaen.

Listoille mahtuu myös monenlaista muuta mielenkiintoista luettavaa. Yksi nosto viime vuodelta on Jani Kaaron toimittama Ruoka-Kalevala, joka sisältää lukuisia mielenkiintoisia ruokatarinoita ja reseptejä Suomen menneisyydestä ja nykyisyydestä. Lisäksi kirjalistoille nousi lähes dekkarin tasoista jännitystä tarjoava Keisari Aarnio -kirja, jonka ovat toimittaneet Helsingin Sanomien rikostoimittaja Susanne Reinboth sekä Minna Passi. Teos kertoo koko Suomea kuohuttaneesta poliisipomosta ja hänen värikkäästä elämästään rikollisten keskellä.

Seuraavaksi muutamia esimerkkejä Suomen suosituimmista tietokirjoista:

·         JHT – Musta lammas

Jare Henrik Tiihonen eli taiteilijanimeltä Cheek on viime aikoina ollut runsaasti otsikoissa, sillä hänen uransa päättyy tämän vuoden elokuussa Lahden mäkimontussa järjestettäviin keikkoihin. Cheek on kaikkien aikojen suosituin suomalainen räppäri, ja hänen elämäkertansa JHT – Musta lammas oli vuoden 2016 myydyin tietokirja. Teoksen on kirjoittanut toimittaja Mikko Aaltonen, ja kirjaan pohjautuva elokuva Veljeni Vartija sai ensi-iltansa tämän vuoden alussa.

Aaltosen teoksessa Jare Henrik Tiihonen kertoo koko elämäntarinansa – aina lapsuudesta suosion huippuvuosiin asti. Kirja on hyvin avoin ja henkilökohtainen kuvaus muun muassa räppärin epäonnistuneista naissuhteista ja mielenterveysongelmista. Musta lammas -kirjassa käydään hyvin seikkaperäisesti läpi se, miten Jare kokee roolinsa Cheekinä ja minkälaiset peikot häntä vainoavat. Kirjassa kerrotaan myös räppärin terapiasessioista sekä miehen alituisesta kamppailusta julkisuuden ristipaineessa.

·         Fundamental Astronomy

Fundamental Astronomy -kirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1984, ja se on ollut tästä lähtien eräs suomalaisen astronomian huipputeos ja keskeinen oppikirja aina näihin päiviin asti. Kirjan päätekijäksi on nimetty Hannu Karttunen ja muiksi kirjoittajiksi mainitaan Pekka Kröger, Heikki Oja, Markku Poutanen sekä Karl Johan Donner. Tekstiä on päivitetty vuosikymmenten aikana, ja viime vuonna tästä perusteoksesta ilmestyi peräti kuudes painos. Kirja on julkaistu myös englanniksi.

Fundamental Astronomy on tarkoitettu astronomian oppikirjaksi, ja sen sivuilla kerrotaan laajasti aurinkokunnasta, galakseista ja kosmologiasta. Teoksen on kerrottu antavan perustiedot astronomiasta – ja sen oppeihin voidaan perehtyä kouluissa tai itseopiskelun parissa. Fundamental Astronomy onkin aivan valtaisa järkäle: siinä on yhteensä 548 sivua ja yli 400 kuvaa. Uusiin, päivitettyihin versioihin on lisätty ajantasaista tietoa, joten tämä kirja on takuuvarma valinta kaikille aiheesta kiinnostuneille.

·         Nightwish-kirjasarja

Yksi Suomen kansainvälisesti menestyvimpiä bändejä on eittämättä kiteeläinen oopperaheviä esittävä Nightwish-yhtye. Bändi on saanut myös paljon kaikenlaista julkisuutta, erityisesti monimutkaisten laulajakuvioidensa takia. Yhtyeen alkuperäinen solisti Tarja Turunen sai yhtyeestä kenkää vuonna 2005, ja näihin aikoihin ilmestyi myös ensimmäinen Nightwish-kirja. Toimittaja Mape Ollilan tekemä peräti 380-sivuinen järkäle kertoo koko yhtyeen yhdeksänvuotisen tarinan vuodesta 1996 aina vuoteen 2006 asti. Mape Ollila haastatteli kirjaa varten yli kahden vuoden ajan bändin jäseniä sekä heidän lähipiiriään.

Nightwish-yhtyeestä on julkaistu aivan hiljattain myös toinen kirja, jonka on tehnyt yhtyeen luottotoimittaja Timo Isoaho. Teoksen nimi on We Were Here ja se kattaa bändin tapahtumia – sekä valokuvin että tekstein – vuodesta 2014 alkaen. Kirjassa seurataan muun muassa vuonna 2015 ilmestyneen Endless Forms Most Beautiful -valmistumista sekä levyä seurannutta maailmankiertuetta.

MAOL-taulukot

Yksi Suomen myydyimmistä tietokirjoista on jokaiselle lukiolaiselle ja matematiikan opiskelijalle tuttu MAOL-taulukot. MAOL-sana tulee matemaattisten aineiden opettajien liitosta, ja kirjaan on nimensä mukaisesti koottu kaikki tärkeimmät taulukot matematiikkaan liittyen. Kirjan uusimmat versiot ovat sallittuja myös ylioppilaskirjoituksissa, mutta luonnollisesti ilman mitään merkintöjä.

Opuksessa on matemaattisten merkintöjen ja symbolien luettelo, kaavakokoelma sekä liuta numeerisia taulukoita. Uusimman kirjan tunnistaa harmaasta kannesta ja sitä edeltävän puolestaan keltaisesta. Nämä kaksi versiota ovat sallittuja ylioppilastutkinnon kokeissa. MAOL-taulukot on julkaistu myös digitaalisesti ja tässä e-painoksessa on mukana muun muassa ennakoiva haku, joka helpottaa opiskelijan työtä materiaalin etsimisessä. MAOL-digitaulukot sovellus on ollut myös hyvin menestynyt: se palkittiin vuonna 2013 Paras Mobiilipalvelu 2013 -kilpailussa kategoriansa kolmen parhaan joukossa. Tämän kirjan – ja sen digipalvelujen – parissa ovat lukemattomat sukupolvet viettäneet aikaansa!Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *